Mat vid förstoppning

Mat vid förstoppning? Har du det trögt när du ska bajsa?

Du är inte ensam!

Många svenska lider idag av förstoppning. Genom att välja vilken mat du äter så kan du påverka din mage och dina tarmrörelser.

Här läser du för att få koll på mat vid förstoppning, vilken typ av mat ska du äta, vilken typ av mat ska du undvika?

En kost med högt fiber innehåll: detta kan hjälpa vissa patienter med förstoppning. Detta bör inkludera en blandning av livsmedel med hög fiber som frukt, grönsaker, nötter, fullkornsbröd och pasta, fullkornsspannmål och brunt ris. Målet bör vara att inkludera en fiberrik mat vid varje måltid tillsammans med fem portioner frukt eller grönsaker varje dag. Vissa människor kanske tycker att det hjälper att äta mer frukt och grönsaker medan andra kanske föredrar spannmål och spannmål. Att äta mer fiber kan leda till uppblåsthet och kan förvärra obehag, så det är viktigt att öka det långsamt. Fiber är mest användbar för patienter med lindriga symtom på förstoppning, men om tillståndet är svårt kan ett ökat intag av fiber förvärra symtomen.

Mat vid förstoppning

4 livsmedel som får fart på din mage

När du äter viss typ av mat så kan din mage påverkas åt det laxerande hållet. Du får allstå lättare att bajsa. Här är fyra exempel på mat som du kan prova:

  1. Katrinplommon (klassikern)
  2. Filmjölk
  3. Messmör
  4. Torkadfrukt i allmänhet (t.ex. fikon, aprikoser)

Du ska undvik dessa 2 livsmedel

Vissa livsmedel gör att din du påverkas och blir förstoppad istället. Här är två exempel:

  1. Svart te
  2. Mjölk (speciellt kokt mjölk)

Kanske får du inte igång din mage bara genom att ändra vad du äter. Då kan du behöva ta till ett läkemedel. Läs information om laktulos.